Piercing bultjes

Een bultje is een vervelende en vaak voorkomende complicatie bij piercings. Er zijn een aantal verschillende bultjes zoals vochtbultjes en granulomen en het is soms moeilijk om het verschil te zien.

Hypertrofisch littekenweefsel of keloïd komen gelukkig zeer zelden voor in tegenstelling tot wat velen denken. In verreweg de meeste gevallen gaat het om een vochtbultje en is er nog een hoop aan te doen. 

Het belangrijkste wat je moet doen is contact met je piercer opnemen zodat deze er naar kan kijken.

Je piercer zal je een aantal vragen stellen om te proberen te achterhalen hoe het bultje is ontstaan en wat er aan gedaan kan worden. Soms is er echter niets meer aan te doen en kan je de piercing beter laten verwijderen. Wanneer de hoek van het piercen niet goed is bijvoorbeeld, is het soms nodig de piercing te verwijderen omdat dat de oorzaak van het bultje zou zijn. Zolang de oorzaak niet weggenomen wordt gaat zo’n bultje niet weg. Andere gevallen kunnen alleen door een arts verholpen worden. Neem daarom altijd contact op met je piercer en volg het gegeven advies zorgvuldig op.

Wat kan je zelf doen:

  • Blijf er zo veel mogelijk van af. Er aan zitten met je handen is de nummer 1 reden van problemen bij genezende piercings en kan een oorzaak zijn van bultjes. Via je handen kunnen er bacteriën in de piercing komen en ook de wrijving en druk van het bewegen zijn vaak een oorzaak van bultjes. Gewoon er van af blijven dus!
  • Voorkom dat het sieraad beweegt of druk ervaart op elke andere manier. Oorzaken zoals strakke kleding om de plek van de piercing, koptelefoons en op de piercing slapen zorgen net als er met de handen aan zitten voor druk, wrijving en kunnen micro-organismen met zich mee brengen. Je piercing heeft rust nodig.
  • Maak de piercing schoon met een steriele zoutoplossing. Maak deze niet zelf want de samenstelling van de oplossing en de steriliteit zijn beiden heel belangrijk. Een professionele piercing studio heeft dit op voorraad. Vraag of er geen andere bestanddelen in zitten, je hebt alleen zoutoplossing nodig. Gebruik verder geen antiseptische middelen zoals chloorhexidine, jodium, alcohol, waterstof peroxide etc. Deze kunnen de onderliggende huidlagen beschadigen, de integriteit van je huideigen weerstand aantasten, daarmee allerlei complicaties geven en op zichzelf ook de oorzaak van bultjes kunnen zijn. 
  • Krab geen korstjes weg, dit houdt de wond juist open, beschadigt het weefsel en kan tot infecties leiden. Gebruik de zoutoplossing om korstjes in te weken, deze worden zacht en komen helemaal los waarna je ze weg kunt spoelen wanneer je de zoutoplossing afspoelt en daarna droogmaakt met een schoon velletje keukenpapier.
  • Zorg voor goed passende sieraden. Heb je nog steeds het lange staafje er in wat tijdens het piercen is geplaatst? Dan is het verstandig om het te laten downsizen. Een onjuist passend sieraad of een verkeerd model sieraad voor de plaats van de piercing is, in vele gevallen ook een oorzaak van irritaties.
  • Houd de wond droog! Na het verzorgen maar ook na het douchen is het erg belangrijk de wond droog te maken om bacteriegroei te voorkomen. 
  • Zorg voor een goede kwaliteit sieraad. Sieraden met een slechte finish (krasjes op het oppervlakte), uitstekend schroefdraad, gemaakt van onveilige materialen, beschadigde sieraden of sieraden met een coating kunnen de oorzaak van bultjes zijn omdat deze de huid irriteren. Laat je sieraad bij een professionele piercer verwisselen met een sieraad van goede kwaliteit.
  • Pas op met de thuis remedies, op het internet zijn veel verschillende methodes te vinden die claimen piercing bultjes te verwijderen. Veel van deze remedies werken niet of alleen in sommige gevallen, sommige zijn ronduit gevaarlijk. Zolang de oorzaak van het bultje niet gevonden en verholpen wordt, blijft het terugkomen.

Zorg dat je bovenstaande punten heel strikt volgt en neem contact op met je piercer, samen heb je de beste kans om het bultje de kop in te drukken!