Slapen op genezende piercings

Slapen op een verse piercing is een veel voorkomende oorzaak van problemen bij de genezing.

Wanneer je op een piercing slaapt ga je druk en wrijving op de piercing zetten wat er voor complicaties kan zorgen zoals irritatie, pijn, extra zwelling, scheefgroei en bultjes. Via je kussensloop kan je een infectie oplopen.

Irritaties en ontstekingen doen vaak pijn maar van scheefgroeien en bultjes voel je vaak niets.

Ook al doet het geen pijn, het is nog steeds niet verstandig om op je genezende piercing te gaan slapen. Piercings in het kraakbeen zijn vaak veel gevoeliger voor complicaties veroorzaakt door het er op slapen dan de piercings in de oorlel. Kraakbeen piercings hebben een veel langere genezingstijd wat betekent dat er meer tijd is waarin er iets fout kan gaan.

Bij kraakbeen piercings worden er vaker en meer problemen met de genezing gezien dan bij oorlellen, kraakbeen geneest moeilijker en trager dan een oorlel.

Het is dus zeker bij kraakbeen piercings heel belangrijk om er niet op te slapen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je een kant waar je altijd op slaapt kan het verstandig zijn om je piercing aan de andere kant te zetten. Sommige mensen kunnen zelf bepalen op welke kant ze slapen, andere mensen draaien nog veel in hun slaap. Als je ‘s morgens merkt dat de piercing gevoelig is, pijn doet, beurs aanvoelt of je wordt op de kant van de piercing wakker, dan zijn dat allemaal indicaties dat je er in je slaap op gelegen hebt. 

Wanneer je merkt dat je er in je slaap toch op gaat liggen kan je in het vervolg voor het slapen gaan een haarklem in je haar klemmen aan de kant waar je gepiercet bent. Als je dan in je slaap op die zij rolt merk je dat je niet comfortabel ligt en rol je weer terug naar de andere kant. Zo krijg jij de slaap die je nodig hebt en je piercing de rust die het nodig heeft. Je kan ook een staart of een knot maken i.p.v. een haarklem of je gebruikt beide. Je maakt dan een staart of knot in je haar aan de kant waarin je gepiercet bent en daaroverheen zet je een haarklem. Zeker wanneer je zacht haar hebt is dat handig want dan blijft de klem beter zitten in je slaap. 

Je kan ook een donut kussentje of nekkussen gebruiken. Ga liggen op het kussen en leg je oor in het gat van het kussen. Er zal dan geen druk op de piercing komen omdat je oor in het gat van de kussen zweeft. Zorg wel dat je daar dagelijks een schoon kussensloop omheen doet.

Probeer uit wat voor jou werkt. Niet elke tip werkt voor iedereen even goed dus wanneer iets voor jou niet werkt kun je altijd nog iets anders proberen.

Onthoud dat het heel belangrijk is om niet op je piercing te slapen en dat zolang je er op blijft slapen de daardoor veroorzaakte problemen niet zullen verdwijnen.