Verwijderen van piercing sieraden

Tijdens de genezing is het belangrijk om het sieraad er niet uit te halen. Het verwijderen van het sieraad is namelijk niet zonder risico’s.

Dit kun je het beste aan je piercer overlaten.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je denkt dat het sieraad uit de piercing moet. Zoals irritaties, ontstekingen, of je wil de piercing zelf niet meer. In alle gevallen is het belangrijk om naar je piercer te gaan en de reden te bespreken waarom je de piercing wil verwijderen. Vaak is er veel aan je klachten te doen en kan je de piercing gewoon houden. Wil je toch het sieraad eruit hebben? Dan kan dat natuurlijk (mits het niet ontstoken is). Het is belangrijk dat ook dit hygiënisch gebeurt om risico op infectie te voorkomen.

In een geval van een ontsteking is het absoluut noodzakelijk om het sieraad niet zelf te verwijderen.

Het sieraad houdt namelijk de wond open waardoor de drainage van afvalstoffen uit de potentiele ontsteking afgevoerd kunnen worden.

Wanneer je een sieraad verwijdert tijdens een ontsteking bestaat er een kans dat je de ontsteking juist insluit, in het ergste geval kan dat tot een abces leiden. Een ontsteking wordt veroorzaakt door micro organismen die zich in de wond hebben genesteld en daarbij symptomen veroorzaken. Deze worden niet verwijderd door het er uit halen van het sieraad. Het verwijderen van het sieraad zorgt dus niet dat een ontsteking weggaat.

Heb je een ontsteking in je piercing?

Neem dan contact op met een arts en volg zijn/haar advies altijd op. Zij zullen beoordelen of het daadwerkelijk een ontsteking is en in een dergelijk geval antibiotica voorschrijven. Vaak kan de ontsteking namelijk goed verholpen worden zonder verlies van de piercing. Negeer nooit een vermoedde ontsteking.

Als er sprake is van irritatie aan de piercing kan dat een hoop verschillende redenen hebben.

Je piercer zal je een aantal vragen stellen om de mogelijke oorzaak vast te stellen. Vaak wordt een piercing snel weer rustig wanneer de oorzaak van de irritatie gevonden en weggenomen wordt. Zie “ik heb een bultje op mijn piercing” in de FAQ voor tips over wat je zelf kan doen bij geïrriteerde piercings. Deze tips werken namelijk voor de meeste klachten die je bij piercings kunt krijgen.

Het sieraad eruit halen om het schoon te maken is geen goed idee en levert vaak een geïrriteerde of ontstoken piercing op.

Je houdt het wondje op deze manier juist langer open, breng je mogelijk vuil en bacteriën in de wond of loop je het risico dat je het sieraad er niet meer in krijgt. De piercing groeit dan snel weer dicht. Blijf tijdens de genezing zo veel mogelijk van je piercing en het sieraad af.

Kijk bij “aftercare body piercings” voor tips om voor je genezende piercing te zorgen of neem contact op met je piercer.

In alle gevallen geldt: Niet Aankomen!!