Wanneer sieraden wisselen

Na het piercen geeft de piercer je een indicatie van de geneestijd. Wanneer je precies het sieraad kan wisselen is moeilijk te zeggen omdat het afhankelijk is van onder andere de plek van de piercing, de methode van piercen, de kwaliteit van het sieraad, hoe goed er tijdens de genezing voor is gezorgd, en natuurlijk hoe snel je lichaam geneest.

Soms is een piercing eerder genezen dan de gemiddelde genezingstijd, soms duurt het langer. Een piercing is helemaal genezen wanneer er geen zwelling meer is, het niet meer rood is, de piercing niet meer gevoelig is en er geen korstjes meer vormen. Als al deze verschijnselen een maand lang weggebleven zijn en je piercing heeft minimaal de aanbevolen geneestijd overschreden, dan kun je er van uitgaan dat het genezen is.

Twijfel je of de piercing genezen is? Dan is het verstandig om het even door je piercer te laten controleren.

In elk geval is het altijd beter om iets te lang te wachten met wisselen dan dit te snel te doen. 

Bij sommige piercings is het nodig om het staafje te laten downsizen nadat de eerste zwelling weg is.

Downsizen betekent het eerste, langere staafje laten verwisselen voor een korter staafje.

Dat kan nodig zijn omdat het lange staafje voor flink wat problemen kan zorgen wanneer je dat laat zitten. Je blijft er bijvoorbeeld makkelijk achter haken waardoor de piercing weer kan gaan irriteren. Je piercing is dan nog niet genezen en het is dus belangrijk dat het verwisselen zorgvuldig en hygiënisch gebeurt, en dat het sieraad steriel geplaatst wordt. 

Je piercer zal aangeven of een wissel nodig is. De piercer vraagt je vaak om na een aantal weken terug te komen voor een check-up waar er gekeken wordt of het al mogelijk is om te wisselen. Met het kortere staafje kan je piercing verder genezen en is de kans op irritaties, bultjes en/of scheefgroeien van de piercing een stuk kleiner.

Zelf je sieraad verwisselen kan pas na volledige genezing.

Soms krijg je na het wisselen toch weer wat irritatie, is de piercing ineens weer gevoelig of kan er wat zwelling zijn. De piercing was in zo een geval hoogstwaarschijnlijk nog niet helemaal genezen. Of het materiaal waar je voor gekozen hebt is niet geschikt om in het lichaam te worden gedragen.

Neem dan contact op met je piercer. Het oude sieraad er in laten zetten en het wat extra tijd geven is vaak de beste oplossing. 

Voor een indicatie van geneestijden zie “gemiddelde geneestijden” in de FAQ.