Chirurgisch staal

Roestvrij staal (316L staal, ook bekend als chirurgisch staal) is een veel voorkomend materiaal in de piercing branche. Dit komt vooral vanwege het feit dat het relatief goedkoop, goed te verkrijgen en ook relatief makkelijk te bewerken is.

Het heeft ook een aantal nadelen waardoor het niet ideaal is om als eerste sieraad te gebruiken bij het piercen. Zo krast RVS snel en zit er vaak nikkel in waar velen een allergische reactie op krijgen. 

Van alle soorten RVS is er welgeteld één getest en geschikt bevonden om in het menselijk lichaam te dragen en dat is 316LVM staal dat conform is aan de norm ASTM F-138.

Andere samenstellingen worden ook vaak als chirurgisch staal verkocht. Het is dan heel onduidelijk met welk materiaal je precies te maken hebt. Zo kan het voorkomen dat een chirurgisch stalen sieraad gaat roesten. Deze materialen zijn veelal niet geschikt om in het lichaam gedragen te worden.

Bij roestvrij stalen sieraden is de afwerking van het oppervlakte ook extra belangrijk omdat een goede polijsting voorkomt dat nikkel “lekt” in het lichaam. Het polijsten van sieraden is vaak het meeste werk en wordt veelal onvoldoende gedaan om zo de prijs laag te houden.

Een extra reden om op te passen met goedkope sieraden dus.