Geschikt piercing materiaal

Sieraden die je in verse piercings draagt worden aan andere omstandigheden blootgesteld dan sieraden die je in genezen piercings draagt.

Een verse piercing is immers een open wond en het sieraad draag je dus in je lichaam. Tijdens de genezing vormt zich een tunneltje huid (een fistel) om het sieraad heen. Als de fistel gevormd is, en het wondje genezen, dan sluit de wond zodat je geen infectie meer kan oplopen.

Na de genezing raakt het sieraad huidweefsel dat tijdens de genezing is gevormd.

Sieraden gemaakt van materialen die je tijdens het genezen veilig kan dragen kan je over het algemeen gerust de rest van je leven in houden. Bij sieraden die gemaakt zijn van andere materialen is het verstandig om deze niet te lang in te houden, ook bij genezen piercings.

Het eerste sieraad dat je voor het zetten van je piercing kiest is juist het belangrijkste.

Het sieraad moet, afhankelijk van de specifieke plek, maanden in je lichaam blijven en het materiaal heeft een directe invloed op hoe makkelijk en hoe snel je piercing geneest. Gelukkig zijn er een hoop materialen en ontwerpen waar je uit kan kiezen.

Wanneer je een bepaald sieraad kiest, kan je datzelfde sieraad ook na de genezingstijd blijven dragen (met een korter staafje) of in een andere piercing dragen.

Wanneer je een piercing hebt die maar niet rustig wil worden, ook al ben je ver voorbij de geschatte genezingsperiode (zie “gemiddelde genezingstijden”), dan kan het verstandig zijn om je sieraad te laten verwisselen met een sieraad gemaakt van materialen geschikt om mee te piercen.