Messing, koper en zilver

Messing, koper en zilver worden vaak gebruikt om sieraden van te maken en met goede redenen. Deze materialen zijn goed te bewerken en zijn goed betaalbaar zodat er enorm veel verschillende ontwerpen mogelijk zijn.

Het grote nadeel van deze materialen is dat ze niet “edel” zijn, wat betekent dat ze allergenen bevatten, of reageren met bijvoorbeeld zuurstof waarbij stoffen vrij komen die schadelijk kunnen zijn. Sieraden van deze materialen kunnen daarom beter niet te lange periode gedragen worden en alleen in volledig genezen piercings. 

Zilver wordt het meest gebruikt in sieraden vanwege de mooie witte glans en de prijs. Sterling zilver of 925 zilver betekent dat er 92,5 % zilver in de legering zit, maar dit zegt niets over wat er verder in zit. Vraag dus of het sieraad in ieder geval nikkel~ en cadmiumvrij is. 

Zilver verkleurt zwart naarmate je het langer draagt en dat komt doordat zilver oxideert met zuurstof.

Draag je zilver in piercings dan kan deze zwarte verkleuring in de huid trekken en de huid zwart kleuren. Deze verkleuring kan permanent zijn. Draag daarom zilveren sieraden alleen in volledig genezen oorlel piercings.