Natuurlijke Materialen

Natuurlijke materialen komen uit de natuur zoals hout, steen, been en hoorn. Deze worden vooral gebruikt voor plugs, tunnels en grotere maten oorhangers (weights). Met een goede reden ook want het zijn bijzonder mooie materialen met een aantal goede eigenschappen. Natuurlijke materialen zijn alleen geschikt voor volledig genezen piercings.

Hout

Er zijn honderden verschillende houtsoorten en per soort zijn er verschillende kwaliteiten. Dat wordt vaak beoordeeld op de tekening, dus hout met een mooie tekening in de nerf wordt hoger gewaardeerd. Niet alle houtsoorten zijn geschikt, sommige zijn te zacht, te poreus, bevatten allergenen en sommige zijn zelfs giftig. Hout moet goed afgewerkt worden zodat het zo glad mogelijk is. De kwaliteit van de afwerking verschilt enorm per fabrikant. Weet dat de goedkope plugs over het algemeen tegen een lage prijs kunnen worden aangeboden omdat deze vaak niet van de mooiste kwaliteiten hout zijn gemaakt en dat de afwerking vaak onder de maat is.

Steen

Onder steen worden ook halfedelstenen en versteende materialen verstaan. Deze materialen worden vaak gebruikt voor plugs, weights. Ook bij steen zijn er honderden verschillende soorten en kwaliteiten te vinden in allerlei kleuren en variaties. Ook bij stenen wil je opletten dat het geen giftige soort betreft. Ook bij stenen sieraden is het belangrijk om de oppervlakte finish goed in de gaten te houden. Hier geldt ook weer hoe gladder hoe beter. Bij de goedkopere leveranciers wordt er soms wel een lage kwaliteit steen gebruikt die wordt geverfd om het mooier te maken. Deze materialen kunnen weer flink wat irritatie geven en soms zelfs schadelijk zijn. Een juiste steen van goede kwaliteit en met een goede afwerking is een sieraad voor het leven dus het kan verstandig zijn om niet alleen naar de prijs te kijken bij het beslissen.

Hoorn en been

Hoorn en been zijn beide materialen die al millennia gebruikt worden voor sieraden. Het zijn hele mooie materialen wanneer het oppervlakte glad is afgewerkt want beide materialen kunnen behoorlijk poreus zijn. Een goede afwerking is essentieel. 

Omdat dit materiaal van dieren afkomstig is, is het ook belangrijk om de herkomst te controleren. Helaas komt het nog te vaak voor dat er materialen worden aangeboden die op onethische wijze zijn verkregen en onnodige druk en leed brengen aan de natuur. Leveranciers die niet kunnen aantonen wat de herkomst van het door hen verkochte materiaal is, kunnen beter vermeden worden.