Stretch handleiding

Tijdens het stretchen, oftewel oprekken van piercings is het belangrijk om je aan een paar “regels” te houden om het stretchen zo goed en gezond mogelijk te laten verlopen. 

Hoe kan je je oorlel piercing het beste zelf stretchen

Het belangrijkste wat je moet weten over het oprekken van een piercing is geduld. Het beste is om 3 maanden tussen het stretchen te laten en per keer niet meer dan 1mm te stretchen. Gebruik glijmiddel op waterbasis voor het oprekken. Wanneer je huid oprekt, heeft je lichaam tijd nodig om het collageen van de huid te herstellen. Als je haast hebt en te snel verder oprekt kan de rekbaarheid niet herstellen. Hierdoor worden deze plekken zwakker, slapper en dunner. Als je stappen overslaat kunnen er scheurtjes ontstaan of erger. Dit is vaak moeilijk te herstellen.

Als het pijn doet, doe je iets verkeerd. Stretchen moet je niets van voelen. Als het bloedt doe je iets verkeerd. Forceer nooit het oprekken. Als je huid er niet klaar voor is moet je het nog een week de tijd geven en dan opnieuw proberen.

Geschikte sieraden om mee te stretchen. 

Informatie over welk sieraad geschikt is voor het stretchen. 

Niet geschikte sieraden om mee te stretchen

Niet alle sieraden zijn geschikt voor het oprekken van oorlellen. Alle double flared sieraden zijn niet geschikt voor het oprekken van oorlellen. Rek je oren ook niet op met organische producten zoals hout, hoorn of bot. Dit materiaal is te poreus. Dit zelfde geldt voor silicone en acryl. Naast dat silicone poreus is, zoekt silicone ook altijd de zwakste plek op en zal daar de het meeste druk uitoefenen. Ook ear weight zijn niet geschikt voor het oprekken van het oorlel. Deze oefenen namelijk veel druk uit op dezelfde plaats en gaan daar een zwak punt creëren. 

Tapers

Tapers zijn tools en geen sieraden. Deze zijn ook ongeschikt als sieraden omdat ze ongelijke druk uitoefenen op de piercing waardoor de huid ongelijk wordt opgerekt en op plekken ernstig kan verzwakken. Tijdens slapen kan de taper ook per ongeluk getrokken of gestoten worden waardoor onnodige extra schade aan de wond gebracht kan worden. Dus alleen stretchen en daarna meteen een single flared sieraad erin.

Opgerekte piercings verzorgen

Masseer je huid dagelijks met jojoba olie, avocado olie, emoe/emu olie, extra vierge olijf olie of vitamine e olie. 2 tot 3 keer per dag is het beste. Bijvoorbeeld wanneer je je plugs ’s morgens in doet en  in de avond wanneer je ze weer uit doet. Het kan ook helpen zwakke plekken te herstellen. 

Blowout of irritatie?

Mocht je onverhoopt een zogenaamde ‘blow-out’ krijgen of een scheurtje, pijn of bloed, haal dan het sieraad eruit en zet je vorige maat er weer in. Laat het dan weer goed genezen voor je het opnieuw probeert en leer van deze ervaring.