Vereisten voor lidmaatschap

Als piercing professionals willen we er alles aan doen om de veiligheid van onze klanten te waarborgen. We zijn natuurlijk verplicht om bepaalde minimale voorzorgsmaatregelen te nemen zoals voorgeschreven door onze nationale gezondheidsorganisaties maar veel piercers kiezen om niet alleen aan die criteria te voldoen, maar om ze te overtreffen. Dit, om risico’s verder te verminderen en extra veiligheid te bieden. De APP Benelux heeft deze extra maatregelen op een rijtje gezet en omgezet in onze “lidmaatschap vereisten”. Als organisatie zet de APP Benelux zich in om veilig piercen te bevorderen en door aanvullende maatregelen met betrekking tot veiligheid en hygiëne van onze leden te eisen, garanderen we veiligheid die verder gaat dan de wettelijke minimumvereisten.

Wij weten echter dat het tijd en moeite kost voor een studio om deze maatregelen te implementeren en om het voor studio’s gemakkelijker te maken hebben we ze over een periode verspreid. Elk jaar zullen we de wettelijke minimumeisen meer en meer overtreffen. Natuurlijk worden leden aangemoedigd om ook onze minimale vereisten te overtreffen, zoals piercers altijd worden aangemoedigd om dit te doen door hun nationale gezondheidsorganisaties.

Wat zijn deze extra maatregelen

Dus wat zijn deze extra maatregelen? Hieronder staan onze huidige vereisten en per onderwerp wordt uitgelegd waarom dit zo’n belangrijke aanvulling is op de richtlijnen zoals opgesteld door de verschillende nationale gezondheidsorganisaties.

Vereisten voor lidmaatschap

– Bedrijfslicentie / registratie + National Health-registratie:

* BE: KBO + cursus Hygiëneprocedure (Syntra West)

* NL: Inschrijving Kamer van Koophandel en GGD vergunning (elke 3 jaar hernieuwen)

* Lux: Bewijs 3 jaar werken in de industrie of EU-diploma + 21 uur hygiëne- en veiligheidscursus

(dit zijn de minimumvereisten zoals opgesteld door de nationale gezondheidsorganisaties waar ALLE studio’s / piercers wettelijk aan moeten voldoen. Het is ook vereist om als bedrijf te worden geregistreerd door belastingdiensten)

– Voldoet aan of overtreft alle gezondheids-, veiligheids- en wettelijke normen zoals vereist door mijn land en lokale autoriteiten

(Wettelijk verplicht)

– Gebruikt nooit een piercing pistool.

(Het pistool zelf is niet steriel en in de meeste gevallen onmogelijk schoon te maken, waardoor het onveilig is. Sieraden zijn meestal van lage kwaliteit, gemaakt met metalen die nikkel bevatten en een slechte oppervlakte afwerking hebben. De maat van de sieraden is “one size fits all” – verschillende mensen hebben verschillende maten nodig omdat anatomieën verschillen. Piercing wordt gemaakt met het sieraad dat relatief bot is en daardoor meer schade aan het omliggend weefsel kan maken. Zie onze brochure over het onderwerp)

– Plaatst intieme piercings en tepelpiercings pas bij klanten vanaf 18 jaar.

(Het is een morele kwestie aangezien deze mensen nog steeds minderjarig zijn, wettelijk geregeld in sommige landen)

– Staat open voor opleiding en professionele groei 

(Spreekt voor zich, want groeien als professional is wat je hier heeft gebracht)

– Gebruikt een gloednieuwe, steriele piercing naald voor eenmalig gebruik. Na elk gebruik wordt de naald onmiddellijk gedeponeerd in een medische naaldencontainer, het gereedschap wordt op de juiste manier opnieuw verwerkt en gesteriliseerd of weggegooid na elk gebruik.

(Je steekt een naald door alle lagen van de huid en daardoor maak je een open wond. Om infectie te voorkomen, moeten aseptische technieken samen met steriele instrumenten worden gebruikt, net zoals bij bijvoorbeeld operaties. Ook worden piercing naalden snel bot. Als je een piercing naald meerdere keren gebruikt bijvoorbeeld bij double, of triple piercings of een industrial, breng je meer schade aan het weefsel toe dan nodig)

– Gebruikt alleen steriele sieraden.

(Omdat een piercing een open wond is, mogen alleen steriele sieraden worden gebruikt bij een piercing procedure of voor piercings die niet volledig zijn genezen)

– Draagt een nieuw paar medische handschoenen (steriel / niet-steriel) voor elke procedure / elke cliënt, en zullen tijdens de procedure regelmatig worden vervangen (zie handschoenen protocol op website)

(Handschoenen moeten regelmatig worden vervangen om kruisbesmetting te voorkomen. Tussen klanten in maar ook tussen verschillende fasen in een procedure. Op die manier zorg je ervoor dat je niets van klant naar klant verspreidt en houd je schoon wat schoon moet blijven, zoals de materialen die gebruikt worden in een procedure)

– Gebruikt wegwerp materialen om de huid mee te markeren

(Om kruisbesmetting te voorkomen hoort de pen/marker of het middel waar de markering mee wordt aangebracht 1 keer gebruikt te worden en na gebruik te worden weggegooid)

-Zal geen sieraden van staal gebruiken bij het zetten van een nieuwe piercing.

(Verreweg de meeste sieraden van rvs of “chirurgisch staal” zijn gemaakt van metaal van lage kwaliteit dat nikkel bevat. Dit kan leiden tot irritaties, langzamere genezing en allergische reacties)

– Zal geen sieraden met een coating gebruiken (PVD) bij het zetten van een nieuwe piercing.

(het materiaal onder deze sieraden is van onbekende kwaliteit, tevens kan de coating los laten en de piercing irriteren)

– Houd een logboek bij van elke sterilisatiecyclus van de autoclaaf en/of statim (bewijs van 3 maanden bij het indienen van aanvraag) Gebruik bij elke cyclus een losse indicator*.

*Autoclaaf indicator moet van klasse 5 of hoger zijn

(Om elke cyclus te controleren of de autoclaaf heeft gedaan wat nodig is, en het steriliseren van de piercing sieraden en instrumenten geslaagd is)

– Zorgt voor een jaarlijks controlebewijs van elke autoclaaf en/of statim

(Om de autoclaaf in perfecte staat te laten werken. Dit is de belangrijkste machine in de studio en er moet regelmatig onderhoud worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat hij blijft doen wat hij moet doen)

– Geldig ​​certificaat voor EHBO en reanimatie

* Theorie (kan online cursus zijn)

* Vereisten en vervaldatum zijn afhankelijk van het land

* Losse cursussen of een gecombineerde cursus zijn acceptabel 

(Mocht er iets gebeuren in of rond je studio, weet je hoe je je klant kunt helpen, dit is in sommige landen ook wettelijk verplicht)

– Bloodborne pathogens (BBP) certificaat (jaarlijks vernieuwd)

(Kennis over de gevaren die je tegenkomt bij het werken met bloed en met bloed verontreinigde materialen. Waarom kruisbesmetting zo belangrijk is)

– Ingevulde vragenlijst

(Dit geeft inzicht in hoe je werkt)

– Verstrek foto’s van autoclaven (en) sterilisatoren (model- en serienummers)

(Bewijs dat een autoclaaf een B-klasse of een statim is die EU is goedgekeurd / getest. Sommige andere soorten autoclaven zijn niet geschikt voor ons werk en mogen niet gebruikt worden)

– Verstrek een kopie / foto visitekaartje

– Geef een kopie van het toestemmingsformulier dat je klanten invullen voor het zetten van een piercing.

(Checklist van de belangrijkste vragen mbt gezondheid en leeftijd voordat je gaat piercen)

– Geef een kopie van je nazorg informatie.

(Om te zien wat voor nazorg instructies je de klant meegeeft. Naast veilig piercen is goede nazorg essentieel voor het veilig genezen van een piercing)

– Zorg voor kopie factuur sieraden (van laatste 3 maanden)

(Bewijs van verscheidenheid aan sieraden stijlen en -afmetingen en bewijs dat je sieraden gebruikt die gemaakt zijn van materialen die veilig zijn)

– Lever elke drie maanden een kopie of foto van de sterilisatie-indicatoren en testlogboek

(Bewijs dat je elke cyclus controleert of de autoclaaf / statim correct werkt)

– Erkenning van de huidige gedragscode van APP-leden en logo-overeenkomst*

* je ondertekent de vereniging gedragscode, ledencode en logo-overeenkomst bij het indienen van je aanvraag

(Wij hebben strikte richtlijnen voor het gebruik van onze naam en ons logo om misbruik te voorkomen. Wij zijn van mening dat veilig piercen verder gaat dan goede hygiëne en veilige materialen. Veiligheid is ook afhankelijk van gedrag en dat hebben wij daarom vastgelegd in een gedragscode)

Milieucriteria

* Vernieuwing / opnieuw indienen van de volgende informatie is minimaal om de twee jaar vereist, en wanneer een lid toetreedt tot het personeel of als er significante wijzigingen worden aangebracht in de studio.

– Een ingesproken onbewerkte 360º doorloop video van de hele studio van de sollicitant

* zie beschrijving doorloop video criteria

(Om te zien of de studio aan de norm voldoet. Aangezien het voor ons onpraktisch is om fysiek naar elke studio te gaan, vragen we je een video-walkthrough in te sturen)

– Bij de receptie zijn kleine bekers aanwezig om sieraden van klanten aan te kunnen nemen. Verder zijn er bij de receptie handschoenen en desinfectiemiddel voor handen en desinfectiemiddel voor de toonbank aanwezig

(Bekers zijn nodig om gebruikte sieraden van klanten te ontvangen, zodat ze die niet op de toonbank hoeven te leggen en om te voorkomen dat je die met je handen aanneemt. Handschoenen moeten ook bij de balie aanwezig zijn. Van sieraden aanraken tot een controle uitvoeren op een klant – alles moet altijd worden gedaan met een paar schone handschoenen. Desinfecterende middelen zijn nodig om kruisbesmetting te voorkomen)

– Geen gordijnen die de piercing kamer scheiden

(Gordijnen gemaakt van stof zijn poreus en verzamelen vuil en micro-organismen en zelfs plastic gordijnen zijn moeilijk schoon te maken)

– Handsfree afvalbak

(Kruisbesmetting / no-touch-techniek)

– Handsfree dispenser voor vloeibare zeep en handdoek

(Kruisbesmetting / no-touch-techniek)

– Op de muur gemonteerde naaldencontainer

(Naalden en andere scherpe voorwerpen moeten altijd worden weggegooid in een speciale naaldencontainer. Deze moet stevig aan de muur worden bevestigd. Op deze manier kan de naaldencontainer niet per ongeluk worden omgestoten en kan de klant er ook niet ongewenst bij in de buurt komen)

– We adviseren dat er geen andere diensten worden verleend in de piercing kamer dan alleen piercing of consult *

– Alle aanrecht oppervlakken in de piercing kamer moeten niet-poreus en gemakkelijk te desinfecteren zijn

(Om dit correct te kunnen desinfecteren)

– Alle wanden en vloeren in de piercing kamer moeten niet-poreus en gemakkelijk te desinfecteren zijn

(Om dit correct te kunnen desinfecteren)

– Aparte vuile / verwerkingsruimte, (1.20m tussen vuile en schone ruimte of gescheiden door niet-poreuze afscheiding)

(Het verwerken van gereedschappen die in een procedure zijn gebruikt, is een taak die veel risico’s met zich meebrengt. Het is waarschijnlijk dat bij het schoonmaken van gereedschappen aerosolen of spatten vrijkomen die mogelijk verontreinigd zijn. Daarom moet dit in een aparte ruimte worden gedaan die is toegewijd voor precies dat ene doel zodat kruisbesmetting wordt voorkomen. Deze kamer heeft daarnaast geen enkele andere functie. Wanneer er volledig met wegwerpmaterialen wordt gewerkt is een kamer voor het verwerken van gecontamineerd gereedschap niet vereist)

– Alle wanden en vloeren in de vuile / verwerkingsruimte moeten niet poreus en gemakkelijk te desinfecteren zijn

(Om correct te kunnen desinfecteren)

– Apart aangewezen spoelbak voor vervuiling / verwerking

(Deze gootsteen wordt gebruikt om vervuilde vloeistoffen af ​​te voeren. Wordt deze gootsteen voor iets anders gebruikt, riskeer je kruisbesmetting. Wanneer er volledig met wegwerpmaterialen wordt gewerkt is dit niet vereist )

-Er moet minimaal één ultrasoon- of instrumentenwasser aanwezig zijn voor het bewerken van vuile gereedschappen of apparatuur

(Noodzakelijk voor een correcte verwerkingscyclus. Wanneer er volledig met wegwerpmaterialen wordt gewerkt is dit niet vereist)

– B-Klasse / vacuüm autoclaaf / statim

(Deze soorten autoclaven zijn het meest geschikt voor piercer behoeftes)

– Gesteriliseerde instrumenten en sieraden moeten worden bewaard in gesloten en niet-poreuze containers, laden of kasten en gescheiden van niet-steriele items worden bewaard

(Hygiëne vereiste om ervoor te zorgen dat die steriele verpakkingen niet beschadigd, nat of vuil worden)

– Correcte bewegwijzering en waarschuwingen zoals bio-afval, alleen werknemers, niet-handen wassen vuile kamer, geen sieraden verwisselen of aanraken van een piercing (door klanten zelf) piercing kamer, handwas instructies etc.

(Veiligheid voor klanten & personeel)

– Houd een logboek bij van de wekelijkse helix-test voor autoclaaf / dagelijkse helix-test voor statim

(Om te controleren of de stoom goed doordringt in holle voorwerpen)

– Gootsteen in de piercing kamer of dichtbij zodat deze gebruikt kan worden zonder deuren of obstakels voor handenwassen aan te raken

(Om kruisbesmetting te voorkomen, zo hoef je onderweg niets aan te raken)

– Zorg voor een basisset van geverifieerde sieraden met intern schroefdraad of draadloze sieraden zodat elke piercing eventueel met deze sieraden gezet zou kunnen worden. Ongeverifieerde sieraden mogen nu nog gebruikt worden, maar houd er rekening mee dat dit in de toekomst niet meer is toegestaan bij verlenging van het lidmaatschap. Dit type sieraden zijn namelijk niet controleerbaar voor implanteerbaar gebruik en kunnen door de samenstelling en afwerking zelfs de piercing schade toebrengen.

(Zelfs als je ervoor kiest om geverifieerde sieraden met intern schroefdraad of draadloze sieraden zelf niet te gebruiken voor de eerste sieraden bij het piercen, is een basisvoorraad nodig zodat je sieraden kunt wisselen en verkleinen wanneer klanten naar je worden verwezen door andere leden)

– Protocol voor prikaccidenten 

(Voor het veiligheidspersoneel is het belangrijk om een ​​geschreven protocol te hebben over hoe te reageren bij een scherp ongeval)

– Bureau / lobby / toonbank / display moet van glas, metaal of een ander niet-poreus oppervlak, dat meerdere keren per dag kan worden gedesinfecteerd

(Hygiëne, gemakkelijke desinfectie)

– Extra ultrasoon, stoomreiniger of anodizer voor het reinigen van alleen nieuwe sieraden

(Om kruisbesmetting te voorkomen is een aparte machine nodig die alleen gebruikt wordt voor schone sieraden. Op deze manier worden nieuwe sieraden niet schoongemaakt met een mogelijk besmette machine)

– Beroeps- / aansprakelijkheidsverzekering (indien beschikbaar in het gevestigde land)

– Koop bij het bestellen van een nieuwe voorraad sieraden alleen geverifieerde sieraden met inwendig schroefdraad of draadloze sieraden.

(Om klaar te zijn voor wanneer dit soort sieraden met de juiste certificaten een vereiste zijn voor alle piercing diensten)

– Wij raden aan om een ​​Hepa-filter of een ander luchtzuiveringssysteem in de sterilisatieruimte te plaatsen *

(Om de lucht in de verwerkingsruimte te reinigen. Bij herverwerking worden aerosolen gevormd en kan de lucht vervuild raken)

– Geen piercing-gerelateerde items/opslag in badkamer/toilet

(Iedereen kan het aanraken, uiterst onhygiënisch)

– Geen propeller airco / ventilator / waaier in piercing kamer

(Verplaatst mogelijk vervuilde lucht en aerosolen door de kamer zodat alles mogelijk gecontamineerd wordt)

Vereisten voor lidmaatschap 2024 (inclusief vereisten van alle bovengenoemde)

– Gebruik van steriele handschoenen bij piercing procedures

(Al je gereedschappen en materialen die tijdens een procedure worden gebruikt zijn steriel, het gebruik van steriele handschoenen helpt om een ​​steriel veld te behouden. Steriele handschoenen worden gemaakt onder cleanroom-omstandigheden, onderzoekshandschoenen worden tijdens de fabricage met blote handen aangeraakt en onder vuilere omstandigheden gehanteerd. Steriele handschoenen zijn daarom een veiligere keuze)

– Alleen geverifieerde sieraden met inwendig schroefdraad en/of draadloze sieraden met de juiste certificaten worden gebruikt als eerste sieraad bij het zetten van piercings.

(De veiligste keuze in sieraden voor wanneer het er het meest toe doet, wanneer de piercing vers is. Een lijst met merken waarvan bewezen is dat ze de juiste materialen gebruiken, is op aanvraag verkrijgbaar. Je kan je voorraad met ongeverifieerde sieraden nog steeds aan je klanten verkopen, maar niet gebruiken als eerste sieraad bij het piercen)

Vereisten voor lidmaatschap 2025 (inclusief vereisten van alle bovengenoemde)

– Alle sieraden in de studio moeten van implanteerbare kwaliteit zijn met de juiste certificaten, dit wil zeggen dat alleen sieraden met inwendig schroefdraad of zonder schroefdraad voor alle piercings nog zijn toegestaan (initiële sieraden én verkoop).

(De veiligste keuze in sieraden. Een lijst met merken waarvan bewezen is dat ze de juiste materialen gebruiken, is op aanvraag verkrijgbaar. Er mogen geen ongeverifieerde sieraden meer worden gebruikt of verkocht)

– De piercing ruimte moet een volledig gesloten ruimte zijn met muren, plafonds en deur(en)

(om je klanten privacy te bieden en omdat in een afgesloten ruimte het gemakkelijker is om de hygiëne te waarborgen)

– Muren hoeven niet van vloer tot plafond te zijn maar dienen minimaal 2,40m te zijn, de hoogte kan variëren als gevolg van lokale verordeningen etc.

(Muren moeten 2,4 meter hoog zijn, als het plafond in je studio lager is, moet de muur tot aan het plafond komen)

-Gootsteen in de piercing ruimte, alleen om de handen te wassen

(Je hoeft de klant niet alleen te laten, hygiëne en kruisbesmetting voorkomen)

– We adviseren om een ​​Hepa-filter of een ander luchtzuiveringssysteem in de piercing kamer te plaatsen.

(Om de lucht in de piercing kamer te reinigen. Aerosolen die in de lucht aanwezig kunnen zijn en oppervlakken kunnen besmetten, worden gereinigd om kruisbesmetting te voorkomen)

– Alle vloeren in de studio dienen niet-poreus te zijn en gemakkelijk te desinfecteren.

(Hygiëne, gemakkelijk te reinigen/desinfecteren)